Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus családfája
  2023-11-03 21:32:00, péntek
 
  Jézus családfája

Lekció: Mt 1,1-17
Textus: Lk 3,23-38

Jézus családfája azt tanítja nekünk, hogy Ő Isten megígért Megváltója minden nép számára.
Ez az igerész néhány nehéz problémát vet fel, amelyeket meg kell vizsgálnunk. Miután ezeket a problémákat megvizsgáltuk, megnézünk néhány olyan következtetést, amelyekben biztosak lehetünk. Aztán levonunk néhány gyakorlati tanulságot ebből az igeszakaszból, amelyeket jó ha alkalmazunk magunkra.
Nézzük a problémákat:
A fő probléma a Máté által megadott családfa (Mt 1:1-17) és a Lukács által megadott családfa közötti számos különbséggel kapcsolatos. Máté Ábrahámmal kezdi, és Jézusig halad. Lukács Jézussal kezdi, és Ábrahámon keresztül halad vissza Ádámig. Máté szándékosan három, egyenként 14 nemzedékből álló csoportba rendezi családfáját (Mt 1:17), összesen 41 névvel. (Talán azért teszi ezt, mert a "Dávid" név számértéke héberül 14.). Lukácsnál 77 név szerepel, nyilvánvalóan 11 hétfős csoportba rendezve, bár erre soha nem hívja fel a figyelmet. Máté Dávid fián, Salamonon keresztül követi a családfát, míg Lukács Dávid fián, Nátánon keresztül.
József és Dávid között a két családfa csak a közvetlenül a babilóniai fogság után élt Sealtíélnál és Zerubbábelnél találkozik. Ebben az időszakban egyetlen más név sem azonos. Máté Jekónjáként sorolja fel Sealtíél apját (az 1Krón 3:17-nek megfelelően), Lukács azonban Néri néven említi (3:27). Máté József (Mária férje) apját Jákobként sorolja fel; Lukács Éli (vagy Heli) néven említi. Máté négy nőt sorol fel, de Lukács nem sorol fel egyetlen nőt sem, annak ellenére, hogy evangéliumában nagy hangsúlyt helyez a nőkre.
Természetesen egyes bibliakritikusok elvetnek minden kísérletet arra nézve, hogy ezeket a különbségeket összebékítsék, és egyszerűen azt feltételezik, hogy a Bibliában hibák vannak. Én elutasítom az ilyen szkeptikusokat, mivel tagadják a Szentírás ihletettségét, és az emberi bölcsességet Isten Igéje fölé emelik. Azok körében, akik hisznek a Szentírás tekintélyében, két alapvető megközelítés létezik ehhez az ismeretanyaghoz. Egyesek azt állítják, hogy Máté és Lukács is József családfáját követi nyomon. Ennek a megközelítésnek több változata is létezik. A másik fő megközelítés szerint Máté József családfáját követi nyomon, míg Lukács Mária vérvonalát.
A legrégebbi kísérlet a problémák megoldására Julius Africanustól (kb. Kr. u. 225) származik, aki azt állította, hogy információit Jézus testvérének, Jakabnak a leszármazottaitól kapta. Azt állította, hogy Mattán (aki a Máté 1:15-ben József nagyapjaként szerepel) feleségül vett egy Esta nevű nőt, akitől egy fia, Jákob született. Amikor Mattán meghalt, özvegye feleségül ment Melkíhez (Lukács 3:24), és született egy fia, Éli (Lukács 3:23, József apja). Úgy tűnik, hogy Africanusnak nem volt meg ugyanaz a Lukács-kézirat, amely a miénk, és amelyben Melkí és Éli között a Lévi és Mattát nevek szerepelnek. Éli megnősült, de gyermek nélkül halt meg. Féltestvére, Jákob sógorházasságban elvette feleségül az Éli özvegyét, aki neki fiút szült, Józsefet, így az ő testi fiát, Józsefet Éli törvényes fiának tekintették.
Africanus elismeri, hogy ez az elmélet nincs alátámasztva, de azt állítja, hogy érdemes hinni benne. Ha ez az elmélet igaz, akkor mindkét családfa József vonalát képviseli, de József anyjának sógorházassága miatt gyorsan eltérnek egymástól. Africanus szerint Máté a természetes (vérségi), míg Lukács a királyi vonalat adta meg. Ez egy lehetséges elmélet, hiszen a sógorházasság nem volt teljesen ismeretlen az első században (Mt 22:24-28). De megoldatlanul hagyja számunkra a két hiányzó név problémáját Africanus listájából.
E nézet egy modernebb változata Lord Hervey munkájához kötődik, amelyet J. Gresham Machen módosított (The Virgin Birth of Christ [Baker], 207-209. o.). Azt állítják, hogy Lukács József fizikai leszármazását adja meg, míg Máté a Józsefen keresztül történő királyi, jogi leszármazást. A legegyszerűbb megközelítés szerint Jákob (József apja a Mt 1:15-ben) gyermektelen volt, ezért Éli (József apja a Lk 3:23-ban), aki József tényleges apja volt, Jákob özvegyével kötött sógorházasság révén lett az örökös. Machen azzal érvel, hogy Jákob és Eli testvérek voltak, így amikor Jákob gyermektelenül halt meg, az unokaöccse, József lett az örökös. Ennek a megközelítésnek vannak más hihető változatai is, de egyik nézetet sem tudjuk bizonyítani, így a következőt sem, mivel nem rendelkezünk a szükséges információkkal.
A két családfa összehangolásának másik fő módját először Viterbói Annius javasolta 1490-ben, hogy Máté József családfáját adja meg, míg Lukács Mária családfáját követi nyomon (szépen védi Norval Geldenhuys, Commentary on the Gospel of Luke, [Eerdmans], 151-152. o.). Ez a nézet azt állítja, hogy amikor Lukács azt mondja, hogy "úgy gondolták róla" hogy Jézus József fia volt, akkor Jézus származását Márián keresztül szándékozik visszavezetni, akinek az apja Éli volt. Azzal érvelnek, hogy mivel Lukács már leírta Jézus szűztől való születését (1:26-38), természetes, hogy felsorolja Jézus Márián keresztül történő fizikai leszármazását, és az "úgy gondolták róla" kifejezéssel figyelmezteti olvasóit. Milyen értékkel bírna egy feltételezett apa családfája? A 3:23-ban Mária nincs megnevezve, mert a nők általában nem szerepeltek sem a római, sem a zsidó családfákban. Továbbá, mivel úgy tűnik, hogy Mária volt Lukács forrása a Jézus korai éveiről szóló anyag nagy részének, és mivel a zsidó vérvonalbeli feljegyzések jól megmaradtak, különösen a dávidi származású családok körében, természetes lenne, hogy Mária szolgáltatta ezeket a feljegyzéseket Lukácsnak.
E nézet hívei azt is állítják, hogy nem csak Józsefnek, hanem Máriának is dávidi származásúnak kellett lennie. Ellenkező esetben a kereszténység korai zsidó ellenfelei, akik tudták, hogy a keresztények azt állítják, hogy Jézus Máriától született, de nem Józseftől, támadták volna Jézus jogát a dávidi trónra. De ők soha nem támadták Jézust ebben a kérdésben.
Ezt a nézetet az is alátámasztja, hogy ez megfelel Lukács céljának. Mivel nagyrészt pogány közönségnek írt, Lukács vissza akarta követni Jézus fizikai származását (amelynek Márián keresztül kellett történnie), megmutatva, hogy nemcsak Dávid fia, hanem Ábrahám fia (akinek leszármazottai révén Isten megígérte, hogy megáldja a nemzeteket) és Ádám fia (ami Jézust az egész emberi nemhez kapcsolja). Máté ezzel szemben, aki elsősorban zsidó olvasóközönségnek írta, Jézust Dávid trónjának törvényes örököseként akarta hitelesíteni Salamonon keresztül, aki József őse volt. Mivel Jézus József örökbefogadott fia volt, Máté rajta keresztül követi nyomon Jézusnak a trónra való jogosultságát.
A fő kritika azzal a nézettel szemben, hogy Lukács Mária vérvonalát követi, az, hogy itt nem nevezik meg. Így Lukács olvasói azt feltételezhetnék, hogy Jézus származását Józsefen keresztül követi nyomon, még akkor is, ha azt a kijelentést teszi, hogy József nem volt a természetes apja. Azzal is érvelnek e nézet ellen, hogy a családfákat nem a női vonalon keresztül követték nyomon. De ahogy Leon Morris rámutat (Luke [IVP/Eerdmans], 100. o.), Lukács "szűztől való születésről beszél, és nincs információnk arról, hogyan számolnák a családfát, ha nem volt emberi apa. Az eset egyedülálló". Mivel mindkét oldalon számos tekintélyes bibliatudós áll, és nincs elegendő információnk, nem lehetünk dogmatikusak, de én hajlok arra a nézetre, hogy Lukács Mária vérvonalát követi.
Mint említettem, a két családfa csak kétszer fedi egymást József és Dávid között, nevezetesen Sealtíél és fia, Zerubbábel nevénél. A problémát az jelenti, hogy Máté az 1Krónikák 3:17-nek megfelelően Jekónját sorolja fel Sealtíel apjaként, míg Lukács az apját Néri néven említi (3:27). Több lehetséges megoldás is van, de én egy olyat ajánlok, amely megfelel annak a nézetnek, hogy Lukács Mária vérvonalát követi nyomon. A Jeremiás 22:30-ban az Úr megátkozza az engedetlen Jekonja királyt (akit Konjáhúnak is neveztek) azzal, hogy egyik leszármazottja sem fog Dávid trónjára ülni. A felszínen úgy tűnik, hogy ez az átok ellentmond Isten Dáviddal kötött szövetségének, miszerint valamelyik fia örökké uralkodni fog. Mivel Jekonja Dávidnak Salamonon keresztül Józsefig visszanyúló vonalában van, ha Jézus Salamonon keresztül József természetes leszármazottja lett volna, akkor Őt is ez az átok sújtotta volna. Valójában Jekonja a babiloni fogságban halt meg, és egyik leszármazottja sem uralkodott utána. Jézus azonban csak József örökbefogadott fia volt, nem pedig természetes leszármazottja. Így nem volt az átok alatt, hanem Józsefen keresztül, Salamonon keresztül visszamenőleg jogilag alkalmas volt arra, hogy Dávid trónjának örököse legyen. Jézus azonban Dávid természetes leszármazottja volt Márián és Nátánon keresztül.
Mindegyik problémának van elfogadható megoldása, de a probléma az, hogy nincs elegendő információnk, és így minden megoldásnak valamilyen ellenőrizhetetlen spekuláción kell alapulnia. Így nem tudhatjuk biztosan, hogy melyik megoldás a helyes. Talán mostanra már elgondolkodtál azon, hogy "Van-e valami, amit biztosan tudhatunk ebből az igeszakaszból?".
Következtetések, amelyekben biztosak lehetünk:

1.NINCS OKUNK KÉTELKEDNI A BIBLIAI FELJEGYZÉSEK HITELESSÉGÉBEN.

Bár vannak különbségek Máté és Lukács családfája között, a problémákra vannak ésszerű megoldások. A történelem ismert ténye, hogy a zsidók gondos családfakönyvi feljegyzéseket vezettek (lásd Geldenhuys, 151. o.). Ez különösen igaz volt azokra a családokra, amelyek a dávidi vonalban álltak, mivel az Ószövetség megjövendölte, hogy a Messiás Dávid házából fog születni. Az a tény, hogy Máté és Lukács ilyen nagymértékben eltér egymástól, azt mutatja, hogy ezen a ponton egyik író sem másolta a másikat. Mindkettőjüknek más-más célja volt az írással, és ezért a céljaiknak megfelelő anyagot használtak. Lukács azt állította, hogy alaposan utánanézett a tényeknek, mielőtt megírta volna (1:3). Ha azt feltételezzük, ahogy a liberális tudósok teszik, hogy hibák vannak a feljegyzésekben, az azt jelenti, hogy többet tudunk, mint Máté és Lukács, vagy hogy hanyagul kezelték a tényeket. Ez a fajta arrogancia indokolatlan. Bízhatunk a feljegyzésekben, ahogyan azok le vannak írva.

2.JÉZUS AZ EGYETLEN SZEMÉLY, AKI JOGOSULT ARRA, HOGY IZRAEL MESSIÁSA LEGYEN.

Bármelyik megoldást is fogadjuk el, biztosak lehetünk abban, hogy Jézus Dávid Fia, Isten népének Messiása volt. Továbbá, mivel tudomásunk szerint a családfakönyvi feljegyzések teljesen megsemmisültek Kr. u. 70-ben, amikor Titus lerombolta Jeruzsálemet, Jézus után senki sem tudta jogosan bizonyítani igényét Dávid trónjára. Ő az egyetlen Messiásjelölt!

3.JÉZUS AZ EGYETLEN SZEMÉLY, AKI JOGOSULT ARRA, HOGY A VILÁG MEGVÁLTÓJA LEGYEN.

Máté és Lukács egymástól függetlenül is világossá teszi, hogy József nem volt Jézus fizikai apja, hanem egyedülálló módon Máriában fogantatott a Szentlélek által (lásd Máté 1:16, 18-25; Lukács 1:26-38, 3:23). A szűztől való születés lehetővé teszi Jézus istenségét, ami az evangéliumok többi részében egyértelműen meg van állapítva. Ugyanakkor mindkét beszámolóból kiderül, hogy Jézus teljes mértékben ember volt, a családfákban felsorolt férfiak leszármazottja. Egyedül Jézus, mint emberi testet öltött Isten, egyedülállóan jogosult arra, hogy egyszerre legyen Izrael Messiása és minden nemzetből származó, őt segítségül hívó emberek Megváltója.
Míg Máté arra összpontosít, hogy Jézus a Messiás és Izrael királya azáltal, hogy a családfáját Dávidon keresztül Ábrahámig követi vissza, addig Lukácsnak más a célja. Lukács arra akar rávilágítani, hogy Jézus az Emberfia és Isten Fia, minden ember egyedülálló Megváltója. Ezért Jézus családfáját Ábrahámon túl Ádámig vezeti vissza, akit közvetlenül Isten teremtett ("Istené" ,,Isten fia", 3:38). Ez nemcsak a szó szerinti Ádám létezése mellett érvel, hanem összekapcsolja Jézust az egész emberiséggel, megmutatva, hogy Ő nemcsak a zsidók Megváltója, hanem Ádám minden fiának és leányának Megváltója is, aki hozzá fordul.
Megvan az oka annak, hogy Lukács miért várt eddig a pontig, Jézus megkeresztelése és megkísértése között, hogy beillessze ezt a családfát. Azzal, hogy Ádámot Isten fiának említi, Lukács nem azt akarja, hogy mi is ugyanilyen módon tekintsük Jézust Isten fiának. Lukács inkább azt akarja, hogy egy fontos ellentétet lássunk. Az első Ádámnak, akit Isten teremtett, Isten képmását kellett volna tükröznie, de kudarcot vallott azáltal, hogy engedett a Sátán kísértésének, és az emberi nemet bűnbe és halálba taszította. Jézus azonban, a második Ádám, Isten egyedülálló Fia, győzedelmeskedett a Sátán kísértése felett (4:1-13). A kereszten bekövetkezett áldozati halála révén egyedül Ő kínál megváltást a bűn és a halál átkától, amelyet az első Ádám hozott létre. Lukács arra akar kilyukadni, hogy Jézus az emberi faj egyetlen jogosult és alkalmas Megváltója.
Gyakorlati tanulságok, amelyeket alkalmazhatunk:
Hadd ajánljak három gyakorlati alkalmazást:

1.MIVEL ISTEN SZUVERÉN A TÖRTÉNELEM FELETT, BÍZHATUNK ABBAN, HOGY AZ Ő CÉLJAI BETELJESEDNEK.

Amikor Ádám és Éva vétkezett, Isten megígérte, hogy az asszony magva a kígyó fejére tapos, a kígyó pedig a sarkát mardossa (1Móz 3:15). Ádám és Éva dátumától függően legalább 4000 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez az ígéret beteljesedjen az Úr Jézus Krisztusban, akinek a sarkát a keresztre feszítés során a Sátán mardosta, de aki a feltámadás révén a Sátán fejét megtaposta. I. e. 2000 körül Isten szövetséget kötött Ábrahámmal, hogy az ő egyik leszármazottja révén a föld minden népe megáldatik (1Móz 12:3). Ábrahám leszármazottai két hosszú évezreden át várták, hogy ez az ígéret beteljesedjen, ami végül Jézus Krisztusban meg is történt. Isten szövetséget kötött Dávid királlyal, hogy leszármazottai közül valaki örökké uralkodni fog a trónján (2Sám 7:12, 13). Ez a leszármazott az Úr Jézus Krisztus volt, aki 1000 évvel Dávid után született, bár még várat magára, hogy Dávid trónjáról ténylegesen uralkodjon Izrael és az összes nemzetek felett.
Bár emberi mércével mérve ezer év örökkévalóságnak tűnik, Isten számára ezer év olyan, mint a tegnapi nap, vagy mint egy éjszakai óra (Zsoltárok 90:4). Az a tény, hogy Isten mindezeket az ígéreteket amelyeket Ádámnak, Ábrahámnak és Dávidnak, Jézus őseinek ígért teljesítette, azt mutatja számunkra, hogy Ő uralkodik az emberi történelem felett. Mi olyanok vagyunk, mint a fű, amely reggel kihajt és estére elhervad, de Isten a történelem örök Ura. Bízhatunk abban, hogy Ő a világtörténelmet pontosan a Bibliában jelzett módon fogja lezárni. Bár a nemzetek tombolnak, és a föld fejedelmei együtt tanácskoznak az Úr és az Ő felkentje ellen, és megpróbálnak véget vetni uralmának, "aki az egekben ül, kineveti őket, az Úr kigúnyolja őket" (Zsoltárok 2:3,4).

2.MIVEL ISTEN IDŐZÍTÉSE (IDŐBEOSZTÁSA) NEM A MI IDŐZÍTÉSÜNK (IDŐBEOSZTÁSUNK), MEG KELL TANULNUNK VÁRNI RÁ.

Isten szuverén szándékának megvalósulása nem olyan hatékony és gyors, mint ahogyan azt gyakran szeretnénk. Miért várt Isten több ezer éven át, mielőtt elküldte Gábriel angyalt Máriához, és bejelentette, hogy ő lesz a Megváltó anyja? Sok nemzedék élt és halt meg, mielőtt Jézus megszületett. Éppen az Ő születése előtt volt az a csendes négy évszázad, amióta az utolsó próféta szólt. Ezekben a hosszú évszázadokban több különböző elnyomója volt Isten választott népének. Miért nem cselekedett Isten hamarabb? Nem tudjuk. De azt tudjuk, hogy Isten részletesen ismertette Dániellel e négy évszázad történetét (11. fejezet), és hogy "amikor elérkezett az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, aki a törvény alatt született" (Gal 4:4).
Még amikor Jézus, a Megváltó végül eljött, 30 éves koráig várt (Lukács 3:23), hogy megkezdje szolgálatát. (Valószínűleg a 30-as évei elején járt.) Bizonyára jogosult és alkalmas volt arra, hogy hamarabb elkezdje a szolgálatot. De megvárta azt a kort, amikor Dávid elfoglalta a trónt, azt a kort, amikor Izraelben a papok megkezdték a szolgálatukat (4Mózes 4:3, 23).
Mindannyian nagyon türelmetlenek vagyunk, különösen akkor, amikor egy nehéz próbatételen megyünk keresztül, vagy amikor Istentől választ kérünk egy minket érintő fontos kérdésre. Azt akarjuk, hogy most cselekedjen, ne később. De meg kell tanulnunk várni rá, és bízni benne, amikor nem a mi időbeosztásunk szerint cselekszik. Sőt, néha még csak nem is a mi életünkben intézi el a dolgokat! Ez vezet el a harmadik alkalmazáshoz ebből a családfából.

3.MIVEL ISTEN NEM MINDIG A MI ÉLETÜNKBEN CSELEKSZIK, REMÉNYSÉGÜNKNEK A KRISZTUS ÁLTAL TETT ÍGÉRETÉBEN KELL LENNIE A HALÁL UTÁNI ÉLETRE VONATKOZÓAN.

Ádám, Ábrahám, Dávid és az összes többi itt felsorolt ember úgy halt meg, hogy nem teljesültek be rajtuk az ígéretek. Ahogy a Zsidókhoz írt levél szerzője mondja, ezek az emberek az eljövendő életért éltek, és a mennyre vonatkozó ígéreteire számítottak (Zsidók 11:13-16). Pál apostol azt mondta, hogy ha csak ebben az életben reménykedne Krisztusban, akkor minden ember közül ő lenne a legnyomorultabb (1Kor 15:19). Elgondolkodtál már ezen a kijelentésen? Őszintén ki tudod ezt mondani?
Sok mai keresztyén arra összpontosít, hogyan lehet itt és most jó életet élni. Úgy forgalmazzák sokan az evangéliumot, mint egy nagyszerű programot, amely megoldja bármilyen problémádat: " Szeretnéd, hogy sikeres legyél a munkádban, hogy harmonikus családot alapíts, hogy fejleszd az önbecsülésedet, hogy lefogyj, hogy megfelelően gazdálkodj a pénzeddel, vagy hogy elérd a maximális potenciálodat? Próbáld ki Jézust!" A mennyország egy szép bónusz, amit a biztonság kedvéért még hozzáadnak az üzlethez. De nem ez áll a középpontban.
A Biblia egyértelmű üzenete azonban az, hogy az élet borzasztóan rövid és bizonytalan. Továbbá tele van nehéz megpróbáltatásokkal. Bár Isten erőt ad a megpróbáltatások elviseléséhez, és időnként irgalmasan megszabadít tőlük, a Biblia azt is világossá teszi, hogy ha hűségesen élsz Krisztusért ebben az ellenséges világban, a gondjaid lehet, hogy nem csökkennek, hanem növekednek! A hívő ember reménysége nem egy boldog életben van itt és most, bár Isten időlegesen megáldhat minket. A hívő reménye Jézus Krisztus visszajövetelében van, vagy ha előtte meghalunk, abban a reményben, hogy a testtől való távollétünk az Úrral való jelenlétet jelenti az örökkévalóságban. A Jézus Krisztusba vetett hit által a mennyországba vetett reménység tart meg minket a jelenlegi megpróbáltatásainkban. Tudjuk, hogy életünknek, bármilyen rövid és bajokkal teli is, célja van a síron túl is, mert részt veszünk Jézus Krisztusnak, Isten egyedülálló Fiának és a világ Megváltójának nagy ügyében.

Következtetés

Dyson Hague kanadai evangélikus anglikán presbiter írta:
,,Évszázadokkal Krisztus születése előtt, születését és pályafutását, szenvedéseit és dicsőségét vázlatosan és részletesen leírták az Ószövetségben. Krisztus az egyetlen olyan személy, aki valaha is megszületett erre a világra, akinek származása, születési ideje, előfutára, születési helye, születési módja, gyermekkora, férfikora, tanítása, jelleme, pályafutása, prédikálása, befogadása, elutasítása, halála, temetése, feltámadása és mennybemenetele a legcsodálatosabb módon már évszázadokkal születése előtt előre meg volt írva.
Ki tudott volna képet rajzolni egy olyan emberről, aki még meg sem született? Bizonyára Isten, és csakis Isten. Senki sem tudta 500 évvel ezelőtt, hogy Shakespeare meg fog születni; vagy 250 évvel ezelőtt, hogy Napóleon meg fog születni. Mégis itt a Bibliában [az ÓSZ-i prófétáknál] egy Ember legmeglepőbb és legfélreérthetetlenebb képmását látjuk, amelyet nem egy, hanem húsz vagy huszonöt művész ábrázolt, akik közül egyikük sem látta soha azt az Embert, akit lefestettek."
Lukács családfája csak egy bizonyíték a sok közül arra, hogy Jézus Krisztus Isten megígért Megváltója. A kérdésem számodra ez: "Tudod-e biztosan állítani, hogy ez a Lukácsnál kinyilatkoztatott Jézus, aki Isten Ádámnak, Ábrahámnak és Dávidnak tett ígéreteinek beteljesedéseként született, a te Megváltód?". Ha igen, bízol-e benne, engedelmeskedsz-e neki, és várod-e az ő hamarosan bekövetkező visszajövetelét? Jézus, Mária és József Fia, Isten Fia, a mi egyetlen reménységünk erre és az eljövendő életre! Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: örökkévalóságnak, sógorházasságban, feltételezhetnék, bibliakritikusok, világtörténelmet, legcsodálatosabb, megpróbáltatások, örökkévalóságban, engedelmeskedsz, megközelítésnek, visszajövetelét, ismeretanyaghoz, legnyomorultabb, mennybemenetele, mindkettőjüknek, következtetések, megkeresztelése, reménységünknek, feljegyzésekben, időbeosztásunk, leszármazottja, alkalmazhatunk, elgondolkodtál, összekapcsolja, hitelességében, leszármazottai, sógorházassága, önbecsülésedet, információkkal, örökbefogadott, családfakönyvi, szkeptikusokat, evangéliumában, következtetést, gyermektelenül, megsemmisültek, igerész néhány, problémákat megvizsgáltuk, babilóniai fogság, időszakban egyetlen, különbségeket összebékítsék, ilyen szkeptikusokat, emberi bölcsességet, megközelítésnek több, legrégebbi kísérlet, problémák megoldására, leszármazottaitól kapta, elmélet nincs, elmélet igaz, királyi vonalat, lehetséges elmélet, első században, Máté Ábrahámmal, Lukács Jézussal, Máté Dávid, Lukács Dávid, Máté Jekónjáként, Máté József, Lukács Éli, Isten Igéje, Lukács Mária, Julius Africanustól, Amikor Mattán, Józsefet Éli, Lord Hervey, Gresham Machen, Virgin Birth, Lukács József, Viterbói Annius, Norval Geldenhuys, Jézus József, Jézus Márián, Jézus Máriától, Jézust Dávid, Mivel Jézus József, Leon Morris, Isten Dáviddal, Mivel Jekonja Dávidnak Salamonon, Jézus Salamonon, Valójában Jekonja, NINCS OKUNK KÉTELKEDNI BIBLIAI FELJEGYZÉSEK HITELESSÉGÉBEN, Messiás Dávid, JÉZUS AZ EGYETLEN SZEMÉLY, JOGOSULT ARRA, HOGY IZRAEL MESSIÁSA LEGYEN, Jézus Dávid Fia, HOGY VILÁG MEGVÁLTÓJA LEGYEN, Egyedül Jézus, Izrael Messiása, Isten Fia, Ezért Jézus, Ádámot Isten, Jézust Isten, MIVEL ISTEN SZUVERÉN TÖRTÉNELEM FELETT, BÍZHATUNK ABBAN, HOGY AZ CÉLJAI BETELJESEDNEK, Amikor Ádám, Jézus Krisztusban, Jézus Krisztus, MIVEL ISTEN IDŐZÍTÉSE, KELL TANULNUNK VÁRNI RÁ, MIVEL ISTEN NEM MINDIG MI ÉLETÜNKBEN CSELEKSZIK, REMÉNYSÉGÜNKNEK KRISZTUS ÁLTAL TETT ÍGÉRETÉBEN KELL LENNIE HALÁL UTÁNI ÉLETRE VONATKOZÓAN, Jézus Krisztusba, Jézus Krisztusnak, Dyson Hague, Évszázadokkal Krisztus, Bizonyára Isten, Jézus Krisztus Isten, Isten Ádámnak, József Fia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Reménység és erő Krisztustól e...  Png fotel  Szabolcska Mihály – Ákác...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png telefon  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png virág  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  Szép álmokat!  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Elköszönt  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einstein gondolata  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Idő  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Erdőn  Png ház  Minden harmadik...  Egy lelki imádság  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  Makszim Gorkij gondolata  Idő  Paul David Tripp Április 19  Png nő  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Reggel van  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Elköszönt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png fotel  Szívem  Png telefon  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
igerész néhány, problémákat megvizsgáltuk, babilóniai fogság, időszakban egyetlen, különbségeket összebékítsék, ilyen szkeptikusokat, emberi bölcsességet, megközelítésnek több, legrégebbi kísérlet, problémák megoldására, leszármazottaitól kapta, elmélet nincs, elmélet igaz, királyi vonalat, lehetséges elmélet, első században, modernebb változata, legegyszerűbb megközelítés, megközelítésnek vannak, szükséges információkkal, zsidó családfákban, zsidó vérvonalbeli, dávidi származású, feljegyzéseket Lukácsnak, kereszténység korai, dávidi trónra, egész emberi, trónra való, nézettel szemben, kijelentést teszi, természetes apja, eset egyedülálló, apját Néri, olyat ajánlok, engedetlen Jekonja, átok ellentmond, átok sújtotta, babiloni fogságban, átok alatt, problémákra vannak, történelem ismert, zsidók gondos, dávidi vonalban, ponton egyik, céljaiknak megfelelő, liberális tudósok, fajta arrogancia, családfakönyvi feljegyzések, egyetlen Messiásjelölt, szűztől való, evangéliumok többi, családfákban felsorolt, családfáját Dávidon, egész emberiséggel, zsidók Megváltója, fontos ellentétet, első Ádámnak, emberi nemet, második Ádám, kereszten bekövetkezett, halál átkától, első Ádám, asszony magva, kígyó fejére, kígyó pedig, sarkát mardossa, ígéret beteljesedjen, keresztre feszítés, feltámadás révén, föld minden, összes nemzetek, ígéreteket amelyeket, emberi történelem, történelem örök, világtörténelmet pontosan, nemzetek tombolnak, föld fejedelmei, utolsó próféta, hosszú évszázadokban, törvény alatt, 30-as évei, papok megkezdték, nehéz próbatételen, minket érintő, harmadik alkalmazáshoz, összes többi, eljövendő életért, mennyre vonatkozó, életben reménykedne, nagyszerű programot, maximális potenciálodat, szép bónusz, biztonság kedvéért, élet borzasztóan, megpróbáltatások elviseléséhez, ellenséges világban, gondjaid lehet, hívő ember, boldog életben, hívő reménye, testtől való, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3158
  • e Hét: 36934
  • e Hónap: 66246
  • e Év: 254048
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.